Mijn verhaal

Het cadeau

Het begon allemaal met de 85e verjaardag van mijn opa. Want wat voor cadeau geef je iemand die 85 wordt en geen materiële wensen meer heeft? Die vraag zette mij aan het denken toen ik namens de 24 kleinkinderen voor zijn cadeau mocht zorgen. 

 

Ik realiseerde me dat opa en oma steeds meer mensen van een dag werden en ik vroeg me af wat wij als kleinkinderen nu echt van hun wisten. Ik had geen idee hoe hun jeugd was geweest, hoe ze elkaar hadden leren kennen of wanneer ze voor het eerst gezoend hadden. Ik vroeg me af wat de fijnste tijd in hun leven was geweest, waar ze spijt van hadden, waar ze nog van droomden…. Er waren zoveel dingen die ik niet wist. Ik besloot ze te interviewen. Hun verhalen heb ik samen met foto’s van vroeger vastgelegd in een boekje. Het enthousiasme waarmee het boek in de familie ontvangen werd, was enorm. En ook het plezier dat iedereen – en met name opa en oma – ervan had, was hartverwarmend. Het boek werd extra speciaal omdat opa onverwacht zijn 86e verjaardag niet gehaald heeft. 

 

De impact

Dat dit cadeau, dit boek, uiteindelijk zo waardevol zou worden, had ik van tevoren niet kunnen bedenken. En zoiets moois gun ik jou ook. Ik wil mensen blij maken want daar word ik zelf ook blij van. Iets moois doen voor een ander. Iemand verrassen, verwonderen of ontroeren is voor mij goud waard. 

 

Verhalen geven aanleiding tot gesprekken en brengen mensen nader tot elkaar. Want de uiteindelijke missie is mensen samenbrengen en samen nieuwe herinneringen creëren die jou een stukje gelukkiger maken. 

 

Als je doet wat je al deed, dan krijg je wat je kreeg

Mijn eigen geluk werd echter door een reeks van gebeurtenissen drastisch verstoord.

Ook op mijn werk voelde ik mij niet gelukkig en hierdoor werd het verlangen om zelfstandig te worden steeds groter. Ik wilde mijn eigen koers varen, zelf bepalen, andere mensen blij maken en ik wil iets doen waar ik écht gelukkig van word. 

 

Er moest dus iets gaan veranderen. Een vriendin zei me op een dag: ‘Als je kijkt zoals je keek en denkt zoals je dacht, dan doe je wat je deed en krijg je wat je kreeg.’ Dat sloeg in als een bom. En ik realiseerde me dat ik zelf in actie moest komen. Het was tijd om het roer om te gooien. Het was tijd voor verandering.

 

Herinneringen verwonderen, ontroeren en verbinden

En dus ging ik op zoek naar nieuw geluk. Ik deed veel leuke dingen en volgde allerlei cursussen. Het ging weer goed en uiteindelijk kwam er ook ruimte om voor mezelf te beginnen. En zo begon ik met het maken van boeken voor andere mensen. Boeken die door hun persoonlijke verhalen, herinneringen en foto’s stuk voor stuk uniek en bijzonder zijn. Boeken die een gesprek op gang brengen en ervoor zorgen dat de herinneringen voortleven. Iedereen heeft een verhaal te vertellen. En iedereen is de moeite waard om gehoord en geliefd te worden. 

 

gallery/image 6